Ce este ISO 27001 si de ce e important?

Ce este ISO 27001?

ISO 27001, cunoscut oficial sub numele de ISO/IEC 27001:2013, este un standard internațional care specifică cerințele pentru un sistem de management al securității informațiilor (ISMS). Acesta a fost dezvoltat și este administrat de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) în colaborare cu Comisia Electrotehnică Internațională (IEC).

Un ISMS este un cadru de politici și proceduri care include toate controalele legale, fizice și tehnice implicate în gestionarea riscurilor de securitate a informațiilor ale unei organizații. Acesta este un sistem holistic care ajută organizațiile să gestioneze toate amenințările la adresa securității informațiilor, fie că sunt digitale sau fizice, interne sau externe.

De ce este important ISO 27001?

Se poate spune că trăim în „era informației”. În acest context, securitatea informațiilor a devenit o preocupare majoră pentru organizații de toate dimensiunile, din toate sectoarele. Indiferent dacă vorbim despre datele financiare ale unei corporații, informațiile medicale ale pacienților unui spital sau detaliile personale ale clienților unei companii de e-commerce, protecția informațiilor este esențială.

ISO 27001 este important deoarece oferă un cadru standardizat și recunoscut internațional pentru gestionarea eficientă a securității informațiilor. Prin implementarea acestuia, organizațiile pot proteja informațiile confidențiale, cum ar fi datele financiare, proprietatea intelectuală, detaliile angajaților sau informațiile încredințate de terțe părți.

Mai mult decât atât, conformitatea cu ISO 27001 poate consolida încrederea părților interesate – inclusiv clienții, partenerii de afaceri și părțile reglementatoare – în capacitatea organizației de a gestiona riscurile de securitate. Acest lucru poate oferi un avantaj competitiv semnificativ, întrucât poate demonstra angajamentul organizației față de securitatea informațiilor.

În concluzie, ISO 27001 este un instrument esențial pentru orice organizație care dorește să gestioneze eficient riscurile de securitate a informațiilor și să demonstreze această capacitate părților interesate.Lasă un răspuns